ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ЯК ПЛАТФОРМА СТВОРЕННЯ НОВИХ ЦІННОСТЕЙ В ТРАНСФОРМАЦІЙНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Череп, О.Г.; Бабажанов, Б.А.; Воронкова, В.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Досліджено проблемні питання використання цифрової економіки в реальному секторі. Визначено тенденції розвитку цифрової економіки в Україні та країнах світу. Зазначено можливі сценарії розвитку цифрової економіки в Україні та країнах світу. Обґрунтовано необхідність використання нових інформаційних технологій для оптимізації процесів і виробництва, зниження транзакційних витрат і модернізації своїх ланцюжків поставок, що забезпечить високий рівень конкурентоспроможності країн з розвиненою економікою та економікою, що розвивається. Доведено, що не можливість використання цифрової економіки зі створення, зберігання, обробкою та передачею даних буде перешкоджати прогресу, якщо вони не зможуть подолати структурні проблеми, пов’язані із впровадженням діджиталізації реального сектора. Розвинуто теорію про прискорення цифровізації економіки з урахуванням пандемії COVID-19, російсько-української війни. Запропоновано використовувати асиметричні алгоритми шифрування – здебільшого криптографія водночас шифрує і дешифрує повідомлення Блокчейн, що послуговується відкритими ключами як адресами для транзакцій, які можна реалізувати при наявності закритих ключів. Сучасна система кредитних карток базується на таємності й централізації, який використовують закриті мережі Інтернет, захищені брандмаузерами центри даних, де зберігається особиста інформація сторін.