РОЗВИТОК УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В КОНТЕКСТІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Проскуріна, Н.М.; Пушкарь, І.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті досліджено розвиток управлінського обліку в контексті інформаційного забезпечення стратегічного управління підприємством. У рамках поставленої мети розкрито сутність управлінського обліку, виявлено передумови його еволюції у напрямі більш функціонального наповнення його інструментарію відповідно до запитів системи управління, з виокремленням стратегічного управлінського обліку. Визначено особливості стратегічного управлінського обліку на основі ролі інформації яка формується в його контурі з метою забезпечення менеджерів оперативного, тактичного та стратегічного рівнів для прийняття своєчасних і ефективних рішень у рамках своєї компетенції. З’ясовано, що зі зміною інформаційних потреб менеджерів у відповідності до цілей сучасних управлінських концепцій (процесно-орієнтоване управління, вартісно-орієнтоване управління, ризик-орієнтоване управління), розвивається і методика управлінського обліку. Надано характеристику методам стратегічного управлінського обліку, зокрема: обліку витрат за видами діяльності (Activitybased Сosting), процесно-орієнтованого бюджетування (Activity Based Budgeting); показникам EBITDA, маржинальна EBITDA та NOPAT; методам оцінки значимості ризику. Обґрунтовано необхідність подальшого розвитку стратегічного управлінського обліку в умовах інноваційних змін у технологіях і системах управління. Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є дослідження переваг застосування збалансованої системи показників, як інноваційного інструменту стратегічного управлінського обліку.