ПОДАТКОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ РЕГУЛЮВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ ДО БЮДЖЕТУ - Саєнко, О.Р.; Сьомченко, В.В.; Зачепило, Д.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена вивченню економічної сутності податкового контролю та оцінки його впливу на дохідну частину загального бюджету України. Досліджено наукові підходи до визначення його сутності та місця в системах оподаткування та державного фінансового контролю. Наголошено на важливості мети та завдань податкового контролю. Досліджено роль заходів податкового контролю для забезпечення дотримання вимог податкового законодавства суб’єктами податкових правовідносин. Розглянуто фіскальну функцію контрольно-перевірочних робіт державних податкових органів України. Проаналізована структура зведеного бюджету України за 2017–2021 рр. Розглянуто особливості проведення податкових перевірок на сучасному етапі розвитку економіки України. Акцентовано на проблемних питаннях щодо порядку адміністрування податкових платежів та формуванні податкового боргу у рамках необхідності забезпечення податкових надходжень до бюджету. Проведене дослідження дозволило виділити основні проблеми в області адміністрування податків та податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів. Запропоновано шляхи оптимізації заходів податкового контролю та порядку проведення контрольно-перевірочних робіт як одного із його складових елементів. Приділено увагу попереджувальним заходам в процесі проведення контрольно-перевірочних робіт податковими органами.