НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ЗМІШАНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ТРАНСПОРТНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА НАЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ - Переверзєва, А.В.; Волков, В.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Досліджено питання нормативно-правового регулювання міжнародних змішаних перевезень. Обґрунтовано, що нормативно-правове регулювання міжнародних змішаних перевезень впливає на вибір виду транспорту та транспортного підприємства, яке надає послуги, забезпечуючи раціональний рівень фінансових та часових витрат, а також доставку товару без пошкоджень у повному обсязі. Важливу роль мають правила та законодавчі норми в системі міжнародних змішаних перевезень, розроблені як на національному рівні, так і ті, що існують у міжнародній юридичній практиці. Визначено нормативно-правове забезпечення надання послуг транспортними підприємствами щодо доставки товарів від споживача до виробника на основі використання двох і більше видів транспортних засобів. Виокремлено переваги користувачів у здійсненні зовнішньоторговельних операцій за рахунок ефективної організації та новітньої інформації технології здійснення перевезень, серед яких скорочення витрат часу на транспортування вантажу; зниження транспортних витрат за рахунок ефективності сучасної системи обміну даними; збереження вантажу протягом всього шляху доставки товару від виробника до кінцевого споживача, тобто його первинного стану, що стає можливим за умов здійснення безпосереднього контролю на кожному етапі транспортування. Виокремлено норми міжнародного права щодо регулювання послуг, які надають транспортними підприємствами. Обґрунтовано напрями практичного використання існуючого законодавства України щодо управління міжнародними змішаними перевезеннями, зокрема транспортного та міжконтинентального сполучення. Практична значущість отриманих результатів визначається розширенням можливостей впровадження міжнародних змішаних перевезень транспортними підприємствами на світовому рівні на основі узгодження норм українського законодавства, що здійснюють регулювання перевезень, з нормами міжнародного права.