СТАН ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА НБУ ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Батракова, Т.І.; Кайрачка, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Постійний моніторинг функціональної структури валютного ринку, особливо, під час воєнних дій має дуже важливе значення через його вагомий вплив на економічні процеси, які відбуваються в України. У статті розглянуто сучасний стан валютного ринку та ефективність проведення валютної політики в Україні під час війни. Cьогодні існує невизначеність макроекономічної ситуації щодо коливання курсу гривні стосовно основних світових валют. Через такі умови актуальності набуває контроль стійкості рівня курсу гривні на валютному ринку України. Окрім того, розгляд становлення ступеня впливу золотовалютних резервів, державного боргу, експорту й імпорту, прямих іноземних інвестицій, що спрямовуються як в Україну, так і з неї, а також валового зовнішнього боргу дасть змогу визначити їх внесок у формування валютного курсу. Тож, стан валютного ринку є показником, який найточніше показує наявність проблем в економіці. Війна змінила становище багатьох процесів, які відбуваються на валютному ринку або впливають на його стан. Тому зараз валютна політика відіграє важливу роль у формуванні стабільної ситуації на валютному ринку України. Відбудова повноцінного валютного ринку в Україні та його ефективна валютна політика – це необхідна умова для формування в подальшому відкритої ринкової економіки з усіма необхідними засобами стимулювання роботи господарюючих суб’єктів у зовнішньоекономічній сфері.