КАДРОВА ПОЛІТИКА УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАРУБІЖНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Бехтер, Л.А.; Руднік, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті приділено увагу принципам ведення кадрової політики України та зарубіжних країн, а саме – Японії, Америки та Данії. Розглянуто основні напрями системи управління персоналом організації, які дозволяють підвищити ефективність виробничого процесу за рахунок якісної праці робітників. Зазначено основні методи роботи з персоналом, які були сформовані світовою практикою. Співвідносяться поняття сталого економічного розвитку організації та соціальної відповідальності підприємця. Проаналізовано оперативна робота з персоналом організації в Україні та світі. Простежено тенденція змін у наведених моделях роботи з кадрами, що було спричинено рядом певних причин, а саме: науково-технічним прогресом, інтеграцією та глобалізацією, становленням сучасної особистості та суспільства в цілому. Зазначено основні переваги кожного методу ведення кадрової політики на підприємстві. Описано головні проблеми, пов’язані із кадровою політикою на українських підприємствах та проведено паралель між ними та освітніми заходами підготовки фахівців. Надано характеристику напрямам впливу якісної кадрової політики на суспільство. Охарактеризовано принципи правильного підходу до персоналу організації. Надано аналіз мотиваційним методам, які варто застосовувати для заохочення співробітників підприємства до активної та ефективної праці. Запропоновано шляхи покращення кадрової політики України з метою зміцнення її конкурентних позицій на рівні підприємств та організацій.