ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА: УРАХУВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ТА РИНКУ ПРАЦІ - Гельман, В.М.; Череп, О.Г.; Терент’єва, Н.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню ролі професіоналізації для забезпечення ефективної зайнятості, відповідності результатів навчання та кваліфікації потребам ринку праці в сучасних умовах розвитку економіки, нових викликів та актуальних завдань, які постають між усіма учасниками соціального діалогу. Акцентовано увагу на тому, що бізнес та освіта перестають бути самодостатніми і все більше залежать один від одного, тому посилення інтеграції ринків освітніх послуг і праці виступає найважливішим чинником успішного соціально-економічного розвитку в умовах глобалізації. Для досягнення цілей ефективного функціонування ринку праці гнучкість та адаптованість системи первинної професіоналізації до потреб ринку праці, спрямованість освітніх послуг на задоволення потреб бізнесу є першочерговим завданням менеджменту в системі освіти, але сьогодні навіть найкращі виші не встигають за темпами розвитку бізнес-контексту та не можуть своєчасно адаптувати освітні програми. Сучасному українському ринку праці притаманні значні професійно-кваліфікаційні дисбаланси. Невирішені проблеми працевлаштування, зокрема молоді, призводять до негативних наслідків, тому особливої уваги потребують питання розробки та впровадження проектів, орієнтованих на фінансування активних заходів сприяння зайнятості; проводити маркетингові дослідження або користуватись послугами маркетингових служб з метою вивчення потреб ринку праці, визначення затребуваних спеціальностей, професійних навиків, компетентностей та рівня кваліфікації, якими повинні володіти фахівці відповідно до вимог роботодавців; надання провідної ролі Міжнародній організації праці для покращення можливостей зайнятості підготовленої молоді, сприяння кращій інтеграції на ринку праці та зниженню рівня безробіття молоді чи економічної неактивності. Зазначено, що після закінчення війни найбільші темпи приросту досягатимуться в галузях, які працюватимуть на відновлення внутрішнього ринку, однак потреба в професіях залежатиме від економічної стратегії України, від того, наскільки активно буде відбудовуватися і розвиватися економіка.