ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ОБ’ЄДНАННЯХ ПІДПРИЄМСТВ - Линенко, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
У статті обґрунтовано, що успішне функціонування сучасного господарського об’єднання передбачає застосування особливих підходів до управління консолідованим бізнесом, тому й фінансовий менеджмент в об’єднаннях підприємств має здійснюватися з урахуванням низки особливостей. При дослідженні цих особливостей аналізувалися господарські об’єднання, що характеризуються досить високим ступенем інтеграції та підпорядкування їхніх учасників материнській компанії. До таких, наприклад, можна віднести корпорацію як форму об’єднання підприємств, консорціум, концерн, холдинг тощо. Узагальнені правові засади управління об’єднаннями підприємств, які регламентуються Господарським кодексом України. У законодавстві України передбачено, що господарські об’єднання мають вищі органи управління та утворюють виконавчі органи згідно зі статутом господарського об’єднання, визначено їхні права, обов’язки та повноваження. Специфіка функціонування господарських об’єднань, а також практика їхньої діяльності в Україні дають змогу виокремити низку ключових особливостей фінансового менеджменту в об’єднаннях підприємств, а саме: необхідність урахування фінансових інтересів усіх учасників об’єднання підприємств; спрямування фінансового менеджменту в об’єднанні підприємств на досягнення ефекту синергії від консолідації фінансів учасників; орієнтація фінансового менеджменту в об’єднаннях підприємств на функціонування в межах конкурентного права; дотримання в процесі фінансового менеджменту корпоративної соціальної відповідальності та комплаєнсу; комбінування різних управлінських підходів до корпоративного фінансового менеджменту, якщо об’єднуються учасники фінансового та реального секторів економіки для збільшення фінансових результатів і забезпечення перспектив розвитку; необхідність дотримання законодавства різних країн і міжнародного права у процесі управління консолідованими фінансами; потреба ретельного складання консолідованої фінансової звітності об’єднання підприємств.