ФОРМУВАННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ МЕХАНІЗМУ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ОПЕРАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В КРИЗОВИХ УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Огренич, Ю. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню необхідності антикризового управління діяльністю підприємств в умовах негативного впливу факторів ринкового середовища, виникнення кризи. Визначено, що кризові явища впливають на ефективність роботи підприємств через показники операційної діяльності, що позначається на рівні їх прибутковості та доцільним є своєчасна діагностика, ідентифікація, подолання кризи. З’ясовано доцільність антикризового управління саме операційною діяльністю підприємств, що дозволить своєчасно нейтралізувати негативний вплив факторів зовнішнього середовища, ліквідувати загрози та ризики, а також необхідність розробки і впровадження інструментів антикризового управління. Запропоновано механізм антикризового управління операційною діяльністю промислових підприємств, який виконує основну роль у здійсненні управління, дозволяє розробити способи, напрямки, шляхи попередження і подолання кризи. Для побудови механізму управління використано комплексний, ситуаційний, інтеграційний підходи, враховано взаємодію із системами підприємства. Перевагою механізму антикризового управління є те, що він складається із взаємопов’язаних елементів, етапів та його реалізація дозволяє здійснити діагностику, профілактику, ідентифікацію, попередження, подолання кризових явищ в операційній діяльності, розробити антикризові заходи шляхом врахування стану операційної діяльності. Визначено, що впровадження механізму антикризового управління забезпечить підвищення ефективності операційної діяльності в короткостроковому періоді, дозволить встановити необхідність реалізації стратегії антикризового управління операційною діяльністю. Сформовано схему інтерпретації результатів оцінки виробничої і збутової діяльності, визначення результативності механізму антикризового управління, що дозволяє визначити ефективність його використання, отримання бажаного ефекту та розробити відповідні коригуючі заходи щодо подальшого використання механізму.