ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ НА ТОВ «БАКАЙ-АГРО» - Романова, А.С.; Костяк, А.Л.; Гринь, В.П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглянуто основні засади організації та методики внутрішнього контролю матеріальних витрат, сформовано організаційну модель контролю матеріальних витрат сільськогосподарського підприємства, яка розкриває основні аспекти: об’єкти контролю, інформаційні джерела, методичні прийоми, методи узагальнення результатів. Дослідження економічної сутності витрат виробництва продукції рослинництва дозволило у статті уточнити визначення поняття економічної категорії «витрати», які слід розглядати як вартість використаної живої та уречевленої праці і сил природи для досягнення певної мети та узагальнити класифікацію групування витрат за стадіями життєвого циклу виробу, яка враховує галузеву специфіку виробництва продукції рослинництва і є найбільш доцільною для побудови бухгалтерського обліку витрат виробництва та формування собівартості продукції рослинництва. Сформовано перелік витрат та розглянуто їх вплив на процес формування собівартості продукції рослинництва, яка дозволить посилити контроль за використанням запасів у відповідності з його цільовим призначенням та каналами надходження на підприємство, відокремити різні види робіт і послуг для раціонального їх обліку. Запропоновано здійснювати інвентаризацію фактичної наявності та витрат на вирощування біологічних активів перед збиранням урожаю та контролювати правильність відображення фактичного надходження продукції рослинництва та витрат на збирання урожаю.