КРУГООБІГ ГОСПОДАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВА І МІСЦЕ ГРОШОВИХ КОШТІВ В НЬОМУ - Сьомченко, В.В.; Саєнко, О.Р.; Коростіна, Х.Д.; Семеняк, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У ході дослідження встановлено, що початковою і кінцевою ланкою кругообігу засобів, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, а також їх продаж і отримання виручки, виступають грошові кошти, які є найбільш ліквідними активами та обмеженими ресурсами, і, тому, успіх діяльності підприємства багато в чому визначається здатністю їх раціонально використовувати та розподіляти. Розглянуто підходи вітчизняних науковців для розуміння сутності категорії “грошові кошти” в обліковій та економічній літературі. Встановлено, що однозначного трактування певної категорії не існує, кожен автор інтерпретує її по-своєму. Проте, можна зазначити, що багато авторів дотримуються думки, що грошові кошти – це або доходи та надходження, які акумульовані в грошовій формі; або кошти, які знаходяться в касі чи на рахунках у банку. Визначено, що сучасні гроші не є виключно продуктом створеним державою, а є продуктом ринку, оскільки саме ринок спричиняє об’єктивну потребу в грошах, з чим держава не може не рахуватися; ринок висуває жорсткі вимоги до носія, який здатний найповніше задовольняти ці вимоги; кількість грошей в обороті визначається певними об’єктивними закономірностями, які держава мусить враховувати у своїх регулятивних діях щодо грошей. З’ясовано, що завдяки функціям грошей в якості засобів обігу та платежу, вони знаходяться в постійному русі, який у внутрішньому обороті країни являє собою грошовий обіг, виражений у готівковій та безготівковій формах. Вивчивши поняття “оборотні кошти”, з’ясовано, що фонди обігу та оборотні фонди – оборотні активи, під якими розуміють грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу. У проблемі ролі грошей у розвитку економіки виділено якісний і кількісний аспекти, які широко використовують усі держави з ринковою економікою для регулювання економічного життя в країні та завдяки цьому забезпечується вплив на такі вирішальні процеси, як інвестиції, зростання виробництва, зайнятість, розвиток експорту й імпорту та їх збалансування тощо. Доведено, що гроші – є одним з найграндіозніших відкриттів за час існування людства, а отже ефективно функціонуюча грошова система є платформою, на якій тримається весь кругооборот доходів і витрат, як економіки країни на макрорівні, так і економіки підприємств на мікрорівні.