ДОМІНАНТНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Линенко, А.В.; Доброхвост, Л.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В процесі дослідження виявлено, що сьогодні основними тенденціями інтеграційних процесів є злиття та поглинання, що надають досить великий спектр унікальних можливостей для оптимізації машинобудівного комплексу України. Машинобудівні підприємства, як і об’єкти енергетичної інфраструктури зазнають підступних атак російських загарбників. Необхідно перманентно відновлювати свій потенціал, а це можливо за рахунок консолідації фінансових, виробничих, інтелектуальних ресурсів, людського капіталу суб’єктів бізнесу при посиленні державно-приватного партнерства. Вдосконалений механізм поетапного планування системи оцінки й ухвалення рішення про початок реалізації угоди злиття чи поглинання. В статті обґрунтовано, що саме злиття та поглинання бізнесу є дієвими способами перерозподілу власності від менш ефективних власників до більш успішних. Узагальнені специфічні характеристики, що притаманні сучасним злиттям і поглинанням. Досліджені теорії та відповідні мотиви, що спонукають власників бізнесу до укладання угод корпоративного злиття та поглинання в сучасних умовах економічного розвитку України. Обґрунтовано, що інтеграційні процеси злиття та поглинання впливають безпосередньо на їхніх учасників, але й на економіку, на регіональному, національному й навіть на міжнародному рівнях. Вплив цей може бути як позитивним, так і негативним, тому учасникам необхідно зважати на всі можливі ризики, а процеси ці мають регулюватися національним і міжнародним антимонопольним законодавством. Також були виокремлені основні етапи активізації процесів злиття та поглинання для машинобудівних підприємств України в сучасних умовах з орієнтацією на повоєнне відновлення.