СТАН ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Батракова, Т.І.; Сулєйманова, А.Н.; Ткачук, О.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Встановлено, що зовнішньоекономічна діяльність країни є пріоритетною складовою національної економіки у контексті функціонування кризових явищ, спричинених війною. Досліджено природу зовнішньоторговельних операцій. Авторами розглянуто структуру українського експорту у розрізі товарних груп. Наведено приклади товарних груп, чия питома вага у структурі українського експорту є однією з найбільших. Проаналізовано динаміку здійснення експортних й імпортних операцій за останнє десятиріччя. Обґрунтовано фактори формування позитивного сальдо торговельного балансу, а саме методи тарифного та нетарифного регулювання у зовнішньоекономічній політиці. Визначено проблему використання позитивного сальдо торговельного балансу у якості показника доброго стану державної економіки, адже деякі країни використовують даний показник як інструмент контролю інфляції, а також мають трудомісткі та неекологічні підприємства за своїми межами. Досліджено ряд угод, що сприятимуть активізації української діяльності.