ПРОБЛЕМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТНК В УМОВАХ ПОГЛИБЛЕННЯ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Венгерська, Н.С.; Іоничева, В.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті розглянуто проблеми економічної діяльності ТНК в умовах поглиблення глобалізаційних процесів у світі. Глобалізація справляє домінуючий вплив на розвиток будь-якої національної економіки. Проте глобалізація економіки це не тільки вигоди від зростання участі країни в світових економічних процесах, але й висока ймовірність втрат, зростання ризиків. Вона передбачає, що країни стають не просто взаємозалежними з причини формування системи міжнародного інтегрованого виробництва, зростання обсягів світової торгівлі та потоків іноземних інвестицій, інтенсифікації руху технологічних нововведень тощо, але й більш вразливим щодо негативного впливу світогосподарських зв’язків. Тому нині існує необхідність переосмислення глобалізаційних процесів та участь ТНК у них. В статті досліджені глобалізаційні процеси: сутність, основні риси та фактори конкурентоспроможності корпорацій у різних країнах світу. Автором досліджено міжнародну діяльність ТНК в умовах глобалізації, виокремлено проблеми їх подальшого розвитку та вплив глобалізаційних процесів на глобальну економіку. Проаналізована комплексна характеристика домінуючих трендів міжнародної діяльності ТНК. Розглянуті проблеми глобалізації світової економіки, що спричиняють неефективне функціонування транснаціональних корпорацій. Оцінюючи глобальну зміну контурів міжнародної діяльності ТНК доведено, що ТНК за своєю природою, рушійними силами, векторною спрямованістю і механізмом розвитку на усіх етапах світогосподарського поступу яскраво викристалізовує системні фінансові дисбаланси.