ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ТА ОЦІНКА ФАКТОРІВ ВПЛИВУ - Швець, Ю.О.; Оніпко, А.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Досліджено головні аспекти економічного розвитку підприємства, оскільки в сучасних умовах існування підприємств актуальним стає процес їх розвитку. Розглянуто поняття «розвиток підприємства» та особливості застосування категорії в практиці управління.  Проаналізовано напрями економічного розвитку: виробничий, маркетинговий, інноваційний, фінансовий, інвестиційний. Розглянуто фактори впливу внутрішнього та зовнішнього середовища на економічний розвиток. Проведено оцінку рівня впливу факторів на економічний розвиток на основі діяльності підприємства ПрАТ «Запоріжкокс» та встановлено, що найбільший вплив серед зовнішніх факторів мають політичні умови, вартість енергоносіїв та доступність сировини, енергії; серед внутрішніх факторів вагомий вплив мають ефективність діяльності керівника, технологія виробництва та кваліфікація працівників. Установлено, що для успішної роботи існує необхідність пошуку ефективних інструментів управління підприємством у сучасних умовах. Проаналізовано фінансову безпеку підприємства, яка виступає однією з умов економічного розвитку та забезпечує стабільне й ефективне функціонування підприємства, високий потенціал розвитку в майбутньому. Обґрунтовано доцільність управління розвитком з позицій забезпечення стійкості підприємства, а також необхідність аналізу та оцінки стійкості розвитку підприємства. З’ясовано, що стійкий розвиток підприємства спрямований на досягнення фінансової рівноваги на підприємстві, наслідком чого  виступають відповідні показники фінансової стійкості та платоспроможності. Обґрунтовано,  що розвиток підприємства повинен здійснюватися так, щоб усі зміни, що відбуваються на підприємстві, у його виробничій, інноваційній, організаційній та управлінській діяльності, дали змогу зберігати стабільність діяльності підприємства. Виявлено проблеми в діяльності підприємства та шляхи забезпечення стійкості розвитку. Установлено, що економічний розвиток є однією з найголовніших цілей функціонування будь-якого підприємства, оскільки забезпечує підвищення конкурентоспроможності.