УПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО ЦИФРОВОГО РОЗВИТКУ В СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Нікітенко, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2019)
Статтю присвячено актуальним проблемам реалізації концепції цифрового сталого розвитку в сучасних економічних умовах, які обговорюються в контексті теоретичного та практичного дискурсу. Накопичено існуючі підходи до проблеми впровадження концепції цифрового сталого розвитку в сучасних економічних умовах, висвітлює основні моменти та досліджує проблемне поле зазначеної теми. Вивчено наукові публікації, присвячені проблемам реалізації концепції цифрового сталого розвитку в сучасних економічних умовах. Розкрито, що інновації – це фокус науки, що вивчає складні системи, а знання формуються за рахунок постійного пошуку інформації із зовнішнього середовища через освіту та навчання, запити та технічні характеристики, вимірювання та зворотний зв'язок, що призводить до прямого накопичення досвіду. Зроблено висновок, що технологічний розвиток дозволяє нам створювати ефективні відновлювальні ресурси, але, незважаючи на швидкий розвиток технології та впровадження інновацій у виробництво, кількість невідновлюваних ресурсів все ще обмежена, і навіть у випадку таких корисних копалин, які ще не стали ресурсом для країн, що розвиваються. Проаналізовано, що для реалізації концепції сталого цифрового розвитку необхідно враховувати просунення актуальних тенденцій сучасного суспільства – інформаційного, економіко-фінансового, духовно-філософського, демографічного, кліматичного. Це сприяє постійним змінам сучасного світу, що визначається цифровими технологіями, які розвивають цифрову економіку та цифрове управління. Цифрова економіка – це не машина, що працює на поверхні світу; вона вбудована в неї як серце та кровоносна система, тому її слід направити на реформування економічної структури у формуванні цифрового світу, у розробці інститутів та політики між цифровими та планетарними кордонами.