ДІАГНОСТИКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄЗДАТНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - Бугай , В. З.; Фірсова , І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Запропоновано етапи проведення процесу фінансової діагностики як інструмента забезпечення життєздатності на підприємствах. Установлено, якщо послідовно дотримуватися запропонованих етапів, підприємство зможе досягти ефективного забезпечення життєздатності. Визначено, для того, щоб утримувати стійкий фінансовий стан, керівникам суб’єктів господарювання потрібно вчасно проводити діагностику показників фінансової діяльності, яка допоможе виявити існуючі проблеми на підприємстві та правильно скоординувати дії щодо запобігання банкрутства. За даними агрегованого балансу встановлено тип фінансової стійкості досліджуваного підприємства через визначення ступеня достатності власних чи позичених оборотних засобів для здійснення виробничо-збутової діяльності. Проведено діагностику фінансового-економічних показників досліджуваного підприємства на основі оцінки майнового стану, ліквідності (платоспроможності), фінансової стійкості, рентабельності та ділової активності. Установлено, що фінансова діагностика як інструмент забезпечення життєздатності підприємства дає змогу виявити недоліки та проблемні місця в діяльності підприємства, а за допомогою системного фінансового аналізу можна точно встановити діагноз та виявити причини будь-яких негативних або позитивних показників та тенденцій. Визначено, щоб раціонально та ефективно приймати управлінські рішення для досягнення усіх цілей та завдань підприємства, необхідно проводити фінансову діагностику суб’єкта господарювання.