ІННОВАЦІЙНА ПОЛІТИКА НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ - Череп , О. Г.; Нурліхіна , Г. Б.; Ткачук , О. О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Встановлено, що інновація – це своєрідний процес, що об’єднує науку, економіку, підприємницьку діяльність і менеджмент. Надано авторське визначення сутності поняття «інновація», яке запропоновано розглядати як процес, що через комплексні зміни технології та управління призводить до покращення якості виробів і зменшення їхньої собівартості. Удосконалено принципи інноваційної політики, які розширено з урахуванням наявної теоретичної бази та переваг стратегічних параметрів на основі цілеспрямованості, комплексності, планомірності та врахування ринкового середовища. Визначено, що грамотна реалізація підприємством інноваційної політики забезпечує стабільний приріст продуктивності праці й дозволяє майже вдвічі зменшити собівартість продукції, яку виробляє певне підприємство, тому неможливо не приділити особливої уваги інноваційній політиці промислових підприємств Запорізької області, зокрема металургійному комбінату ПАТ “Запоріжсталь”. Висвітлено питання сутності інноваційної діяльності загалом та наведено класифікацію інноваційних процесів. Проаналізовано результати діяльності промислових підприємств Запорізької області з 2011 по 2017 рр. Обґрунтовано інноваційну діяльність промислових підприємств Запорізької області на прикладі ПАТ “Запоріжсталь” й наведено авторські пропозиції щодо формування ефективної інноваційної політики підприємства. Визначено фактори позитивного й негативного впливу на розвиток і перебіг інноваційної діяльності промислового підприємства на прикладі ПАТ «Запоріжсталь». Під час дослідження встановлено, що каталізатором розвитку інноваційної діяльності промислового підприємства може стати співпраця з аналогічними підприємствами для передачі навичок, знань, технологій, методів виробництва, зразків виробництва. Це забезпечить розвиток науково-технічного прогресу шляхом створення нових продуктів, процесів, матеріалів та послуг.