ПРИНЦИПИ КОНЦЕПЦІЇ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК БІЗНЕСУ - Урусова , З. П. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2020)
Сьогодні у світі соціальна відповідальність бізнесу має важливе значення у взаєминах між підприємствами та стейкхолдерами. Підприємства змагаються за місця в рейтингах зі сталого розвитку та корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). КСВ є показником реальної участі підприємств у вирішенні соціально-економічних проблем суспільства. Це поняття поєднує дотримання організацією вимог закону, морально-етичних норм і виконання зобов'язань перед широким колом стейкхолдерів. Приєднання України до глобальних ініціатив, передусім до Глобального Договору ООН, дало змогу впровадити принципи корпоративної соціальної відповідальності в діяльність підприємств України, що вже має певні позитивні результати. Висока корпоративна соціальна відповідальність дозволяє сформувати позитивний імідж фірми або підприємства. Досліджено, що своєю чергою КСВ дає компанії певні вигоди: допомагає в розширенні клієнтської бази, зміцнює партнерські зв’язки, полегшує отримання кредитів, спрощує страхування, робить більш конструктивним взаємодію з державними структурами, дає змогу залучати та утримувати в штаті фірми висококваліфікованих фахівців, підсилює рейтингові позиції на внутрішньому й міжнародному ринках. У статті розкрито сутнісні ознаки та зміст принципів розвитку корпоративної соціальної відповідальності. Дослідження показало, що принципи концепції корпоративної соціальної відповідальності перебувають у процесі постійної трансформації. Запропоновано впровадити принцип доброчесної практики ведення бізнесу й фінансової прозорості на підприємствах України.