УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМІВ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ - Сьомченко, В.В.; Саєнко, О.Р.; Боровіков, О.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті досліджено та проаналізовано праці вітчизняних науковців, які вивчали проблеми ефективного використання основних засобів. Узагальнено інформацію про поняття «основні засоби» та зазначено їх особливість. Доведено, що безперервний процес функціонування будь-якого підприємства досягається завдяки науково-технічному прогресу, а основні засоби є його матеріальним втіленням. Зазначено, що рівень і темпи зростання сільськогосподарської продукції, підвищення економічної ефективності виробництва в сільському господарстві залежать від забезпеченості галузі основними засобами. Низька забезпеченість господарства основними засобами призводить до несвоєчасного виконання найважливіших технологічних операцій, росту трудомісткості і збільшенню матеріально-грошових витрат на виробництво одиниці продукції. Визначено, що підвищення ефективності використання основних засобів сільськогосподарських підприємств в Україні, перш за все, передбачає наявність довгострокового плану дій, що має бути спрямований на розширення матеріально-технічного складу та вдосконалення структури основних засобів, підвищення рентабельності їх використання. Визначено показники, які характеризують ефективність використання основних засобів та наведена характеристика кожного з них. Зазначено залежність між показником фондовіддачі та фондомісткості. Визначено умови, що впливають на ефективність використання основних засобів на сільськогосподарських підприємствах. Виявлено, які дані використовують для розрахунку виробничої потужності підприємства і галузей, планування виробничої програми, резервів підвищення виробництва на обладнанні, складання балансу обладнання. Встановлено, що дослідження стану і використання основних виробничих засобів сільського господарства дає можливість здійснювати ефективне управління основними виробничими засобами, що дозволить забезпечити стабільний розвиток галузі в цілому. Стан і ефективність використання безпосередньо впливають на кінцевий результат господарської діяльності підприємств аграрного сектору і сприяють поліпшенню всіх показників: зростанню продуктивності праці, збільшенню випуску продукції, зниженню собівартості. Доведено, що ефективне використання основних засобів сприяє прискоренню оборотності оборотних засобів. Чим краще експлуатуються основні засоби, тим швидше оборотні засоби проходять фазу виробництва і тим менше потреба в їх прирості. Наведено напрями підвищення ефективності використання основних засобів. Розглянуто групи резервів, а також заходи екстенсивного та інтенсивного підвищення ефективності використання основних засобів. Виявлено, завдяки чому досягається забезпечення темпів розвитку та підвищення ефективності виробництва.