ВПЛИВ ОФШОРНИХ ЗОН НА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ - Дугієнко, Н.О.; Кісенко, О.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розкривається поняття офшорних зон (офшорів), розглядається сучасний механізм державного (адміністративно-правового) регулювання їхньої діяльності, оскільки неухильне зростання ринкових відносин спричиняє динамічне зростання підприємницької діяльності, що, у свою чергу, призводить до значного ускладнення фінансово-економічних взаємин між суб’єктами ділового обороту. Метою будь-якого підприємця, безумовно, є мінімізація витрат, тому він прагне здійснювати свою комерційну діяльність у тих регіонах та країнах, що відрізняються найбільш спри ятливим податковим та правовим режимом. Все це в результаті і спричинило виникнення такого економічного явища як «офшорна зона». Акцентується увага на тому, що під офшорною зоною мають на увазі країну або території, що реєструють фірми, на які поширюватиметься пільговий режим оподаткування. Сама компанія з моменту реєстрації підпадає під юрисдикцію країни перебування і з цього часу має суворо дотримуватись норм і правил місцевого законодавства. Аналізуються причини виникнення офшорів та їхньої сучасної територіально-функціональної дислокації. Зокрема, виявлено, що послуги, які надаються в офшорних зонах, часто обумовлюються попитом на них та фінансовою нестабільністю. Інновації та необхідність таким чином є важливими умовами їх виникнення. Але ці елементи не мають жодного значення без згоди законодавчих органів запровадження законів для інноваційних офшорних компаній. Розглянуто особливий адміністративно-правовий режим, що застосовується на їх території, основні пільги, надані інвесторам в офшорних зонах. Вивчено причини нерозвиненості офшорного бізнесу в Україні та запропоновано вирішення проблеми вдосконалення діяльності офшорних зон на території нашої країни.