ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ КРИЗИ - Щусь, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті визначено, що фінансова криза в залежності в якій стадії вона знаходиться є головним індикатором, що сигналізує менеджменту підприємства про негаразди (проблеми) в діяльності, наслідком якої є погіршення фінансово-економічних показників діяльності суб’єкта господарювання, а саме показників: виручки від реалізації продукції (послуг), прибутку, зменшення обсягів продажів, зростання витрат, зменшення обсягів інноваційної діяльності, часткове або повне припинення фінансування витрат в інформаційну систему та ін. Обґ рунтовано вплив війни на ефективність діяльності чи можливості самого існування підприємств, а саме трудових, матеріальних, нематеріальних ресурсів, основних фондів, частково або повністю своїх постачальників та споживачів, природних ресурсів, тобто погіршення одночасно майже всіх чинників екзогенного та ендогенного середовища в фінансово-економічній системі підприємства. Встановлено, що в умовах військової агресії проти України, виникла велика проблема в повній або частковій втраті господарських зв’язків; ринків збуту; ринків ресурсів; кваліфікованих кадрів, що вимушені були покинути Україну; зростання валютного ризику, що призвів до зростання витрат, які стали наслідком неможливості частині підприємств продовжувати за таких умовах свою діяльність. В статті набули подальшого дослідження наукові підходи до визначення сутності кризи та надано авторське визначення сутності даного процесу. Досліджено методичні підходи до ідентифікації кризи з урахуванням фундаментального аналізу та використання факторних методів та прогнозування. Представлено основні методичні підходи до аналізу основних індикаторів, що супроводжують процес настання фінансової кризи. Для ідентифікації фінансової кризи розроблено структурну схему етапів її діагностики та попередження.