ІННОВАЦІЇ У КАДРОВІЙ ПОЛІТИЦІ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ ТА ВІЙНИ - Бехтер, Л.А.; Cазонова, М.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті досліджуються інновації, які активно впроваджуються HR‑менеджментом у кадровій політиці підприємств. Особлива увага приділяється безпосередньо тим новаторським ідеям, що виникли та викликали неабияку цікавість саме під час введення обмежень через пандемію COVID‑19 та стали неминучими у застосуванні під час воєнних дій. Зазначені причини зацікавленості нинішнього працездатного покоління у фрілансерській роботі та зростання попиту на віддалений формат роботи, що стало першочерговою причиною для впровадження змін у роботі кадрових служб. Проаналізовано динаміку ринку праці України, зокрема у кризові періоди, та визначено стабільну тенденцію до зростання рівня безробіття під час різних негараздів у країні. Розглянуто вплив масштабної діджиталізації країни на трансформацію роботи кадровиків окремих підприємств та необхідність активного переходу до електронного документообігу у всіх сферах життя. Наведено приклади кращих інноваційних програмних продуктів для управління персоналом та їх функції. Доведено позитивний вплив результатів від впровадження програм, що забезпечують ефективне функціонування кадрових служб навіть під час вимушених обмежень пандемії та війни. Зосереджено увагу на низькій затребуваності інноваційних продуктів з боку HR‑менеджменту, що викликано недостатньою обізнаністю у цій сфері та відсутністю освітніх програм, що розкривають сутність та важливість застосування зазначених вище продуктів кадрового управління. Зазначено необхідність подальшого впровадження урядової політики щодо загальноукраїнської програми діджиталізації, яка спонукає її активних учасників до переходу у нові реалії господарського життя та забезпечує реалізацію будь-яких кадрових завдань, навіть за умови відсутності можливості працювати в офлайн режимі та вести документообіг на паперових носіях. З’ясовано, що одним з перспективних шляхів подальшої роботи кадрових підрозділів як окремих підприємств, так і держави в цілому під час війни та у післявоєнний час є нарощування електронного документообігу, зокрема через застосування інноваційних програмних продуктів для управління персоналом.