ГЕНЕЗИС ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ КРАЇН СВІТУ ПІСЛЯ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ - Череп, А.В.; Лещенко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В умовах воєнного стану все гостріше постає питання відновлення країни після завершення активних бойових дій. Особливістю російсько-української війни є її тривалість та протяжність, адже з 2014 року територія України постійно зазнавала економічних, виробничих, соціальних та виробничих втрат, широкомасштабне вторгнення 2022 року лиш посилило цю кризу. Анексія Кримського півострову призвела до втрати виробничих ресурсів, морських портів, аграрного комплексу, подальша окупація та воєнні дії в районах найбільшого зосередження виробничого комплексу, сільського господарства, а розширення арени бойових дій призвело до проблем та втрат ще й в галузі атомної енергетики, морського сектору, постійні атаки на енергетичну структуру по всій країні несуть за собою руйнівні наслідки для економіки держави. Вже сьогодні, внаслідок російської агресії Україна є найбільш замінованою та забрудненою вибуховими пристроями країною світу, а на розмінування всієї території піде не менше 5 років. Саме з цієї причини актуальними і нагальними залишаються питання відновлення та розвитку економічного сектору країни в майбутньому та пошуки шляхів розвитку сьогодні. Вивчивши досвід відбудови країн, що потерпали від збройних конфліктів матимемо змогу визначити основні фактори відбудови, проблеми з якими вони стикалися та шляхи їх вирішення. Проаналізуємо засоби, реалізувавши які вдасться розробити план дій реконструкції економіки та реалізувати потенціал розвитку України. Окремо розглянемо план відновлення, що вже реалізується українським урядом та міжнародну підтримку державної економіки.