ТЕХНІЧНІ ПРОЦЕСИ В ЛОГІСТИЦІ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ В МІНЛИВИХ УМОВАХ - Андросов, В.O. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
В статті розглянуто технічні процеси, що виступають основою логістики для руху матеріальних потоків. Зазначено також для того, щоб реалізувати доставку товарів «точно в строк» потрібно розробити й впровадити такий єдиний ефективний технічний процес для всієї виробничо-транспортної системи промислового підприємства, який буде сприяти інтеграції виробництва, транспорту, споживанню. Доведено, що споживач повинен бути пріоритетною персоною, а тому тільки таким чином можна отримати високу ефективність системи. Надано авторське бачення технологічного процесу для руху матеріальних потоків. Доведено, що технологічний процес у логістиці на промислових підприємствах визначається такими технологічними та організаційними вимогами: транспортними, вимогами до складових приміщень. З’ясовано, що транспортні вимоги базуються на транспортній логістиці. Виявлено основні завдання транспортної логістики, які полягають у наступному: вибір типу транспортного засобу, планування транспортних процесів разом зі складськими та виробничими, різними видами транспорту, забезпечення технічної інтеграції транспортних і складових процесів, визначення раціональних маршрутів доставки, цифровізація транспортної логістики та її процесів. Розглянуто єдиний технологічний процес, його завдання, складові, схема розробки. Доведено, що єдиний технічний процес розробляється комісією, яку очолює головний інженер, а до її складу входять представники експлуатаційного, планового, вантажного, колійного інженерів локомотивного господарства. Особливу увагу приділено етапу формування запасів на складі, технологічним процесам вантажно-розвантажувальним роботам. Визначено основні компоненти контролю за виконанням технічних процесів, а саме: чіткий розподіл обов’язків між працівниками, суворе дотримання норм внутрішньої розподільчої, виробничої, економічної системи, своєчасне планування й інформування про потребу в транспортних засобах.