ПОДАТКОВЕ ПЛАНУВАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Саєнко, О.Р.; Сьомченко, В.В.; Борсук, Є.В.; Козирєв, В.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
Стаття присвячена вивченню місця податкового планування в системі управління фінансово-господарською діяльністю промислових підприємств. Розглянуто сутність та порядок планування загального розвитку промислового підприємства. План є це кількісним виразом цілей та розробкою напрямів їхнього досягнення, які повинні забезпечити стійкість діяльності підприємства і його конкурентоспроможність. Ефективна діяльність підприємства не може бути забезпечена без механізму планування. Обґрунтовано податкове планування як складову в системі управління фінансово-економічною діяльністю. Досліджено теоретичні і організаційні аспекти податкового планування на підприємствах промисловості, розглянуто сутність, мету, завдання податкового планування та надана оцінка прогнозування основних показників фінансово-економічної діяльності з урахуванням впливу податкової політики. Визначено, що податкове планування на підприємстві є системою заходів, що спрямовано на максимальне використання можливостей чинного законодавства для мінімізації податкових зобов’язань перед бюджетом. Запропоновано механізм планування діяльності промислового підприємства з урахуванням податкового планування. Обґрунтовано необхідність використання податкового планування для вітчизняних промислових підприємств. Податкове планування базується на дотриманні чинного податкового законодавства. Проаналізовано етапи податкового планування та необхідність його застосування з метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень та оптимізації результатів діяльності підприємства.