УКРАЇНА ТА ЄС. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СПІВРОБІТНИЦТВА - Череп, А.В.; Руднік, О.Р.; Лепьохін, О.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2023)
У статті розглядаються основні проблеми та перспективи співпраці України з країнами Євросоюзу, виокремлюються шляхи позитивного та негативного впливу Євросоюзу на формування конкурентоспроможності економіки України. Авторами розкривається масштабний вплив глобалізаційних процесів на формування зв’язків між країнами, досліджується процес інтеграції України та ЄС, аналізуються умови міжнародних відносин з країнами ЄС. Особливу увагу приділено перспективам України у співробітництві з ЄС. В роботі зазначаються основні проблеми інтеграційних відносин України з Європейським Союзом. У статті наводяться приклади позитивного та негативного впливу Євросоюзу на країни-члени організації та висуваються припущення щодо негативного впливу ЄС на деякі галузі господарства України. Результатом дослідження виступає розробка вектору подальшої співпраці України з Європейським Союзом, обгрунтування основних загроз які постають перед Україною як майбутнього члена ЄС та надання пропозицій щодо досягнення Україною європейських стандартів. Авторами розширюються напрями інтеграції з ЄС, які на відміну від існуючих доповнені залученням шкіл та вищих закладів освіти до розширення переліку спільних освітньо – культурних програм з країнами Європи, залученням європейських інвестицій з метою післявоєнного відновлення України через закордонні програми.