ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД В УКРАЇНСЬКІЙ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЦІ ‒ ЗВОЛІКАТИ НЕ МОЖНА - Кучерявий, Р.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Проаналізовано новітні дослідження присвячені поточному стану розвитку і перспективам подальшого розповсюдження технологій виробництва електроенергії, що використовують відновлювальні джерела енергії. Досліджено тенденцію до зниження вартості зелених технологій завдяки збільшенню обсягів їх виробництва. Обґрунтовано економічну недоцільність подальшого розвитку потужностей із виробництва електроенергії, що використовують викопне паливо, перш за все вугілля. Наведено світовий досвід заміщення існуючої вугільної електростанції на газову разом із встановленням сонячних фотоелектричних установок доповнених акумулюючими потужностями. Вказано на визначальну роль держави у стимулюванні пришвидшення процесу енергетичного переходу до використання відновлювальних джерел енергії, шляхом прийняття відповідних законодавчих актів, на прикладі схваленого у США «Закону про зниження інфляції». Сфокусовано увагу на запропонованому безпрограшному сценарії, відповідно до якого, прискорений перехід до використання чистої енергії дозволить: по перше, знизити витрати енергетичної системи у порівнянні із поточними витратами системи, що базується на використанні викопного палива, по друге, забезпечити виробництво більших обсягів енергії для світової економіки, і по третє, збільшить доступність енергії для людей у світі загалом. Розглянуто сучасний стан теплової генерації України та необхідність проведення її післявоєнної відбудови відповідно до вимог стратегії енергетичного переходу до використання відновлювальних джерел енергії. Доведено необхідність корегування Плану відновлення України запропонованого Національною радою з відновлення України від наслідків війни, у частині присвяченій відновленню та розвитку теплової генерації, у тому числі, щодо її переведення на використання біомаси. Внесено пропозиції щодо створення рівних конкурентних умов шляхом підвищення ставки податку на викиди вуглецю для теплової генерації, разом із податковим стимулюванням розвитку відновлювальних джерел енергії. Зазначено вплив, який має завдати на компанії, що продають товари у ЄС механізм вуглецевого регулювання імпорту (СВАМ), та необхідність приведення екологічних податкових норм у відповідність до критеріїв ЄС. Запропоновано заходи щодо невідкладної підготовки техніко-економічного обґрунтування реконструкції або нового будівництва потужностей, що використовують відновлювальні джерела енергії на існуючих майданчиках теплових електростанцій, з метою забезпечення наявності, одразу після закінчення бойових дій та здобуття перемоги, готових проектів для залучення фінансування з боку європейських донорів.