ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ЯК ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОНІТОРИНГУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА - Янковський, Р.Є.; Гончарова, В.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Фінансова звітність є обов’язковою складовою звітності будь-якого сучасного підприємства, а її формування є певним логічним підсумком ведення бухгалтерського обліку. Встановлено, що «основна вимога до інформації, представленої у звітності полягає в тому, щоб вона була інформативною для користувачів, тобто, щоб відомості, що містяться у фінансовій звітності, можна було використати для прийняття обґрунтованих рішень. Основні критерії, яким повинна відповідати інформація, це: доречність, порівнянність, вірогідність, зрозумілість, правдивість, нейтральність» [2]. Доведено, що формування фінансової звітності на підставі даних бухгалтерського обліку здійснюється для задоволення інформаційних потреб користувачів. Основні показники фінансової звітності складаються відповідно до норм НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» [2]. Зроблено висновок, що вітчизняна звітна практика передбачає формування фінансової звітності як за національними положення (стандартами) бухгалтерського обліку, так і за міжнародними стандартами фінансової звітності. Основними формами фінансової звітності, що є інформаційним забезпеченням аналізу фінансового стану підприємства, визнано Баланс (Звіт про фінансовий стан) і Звіт про фінансові результати.