ФОРМУВАННЯ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ЯК ОСНОВА ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Бехтер, Л.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Зазначено, що система управління персоналом на сучасному підприємстві, незалежно від форми власності, є наймогутнішим інструментом забезпечення конкурентоздатності й розвитку. Визначено, що кадрова політика підприємства є однією з найважливіших управлінських інструментів, оскільки в сучасних умовах роль людських ресурсів у здійсненні підприємницької діяльності є вирішальною, а якість управління ними обумовлює успішність підприємства. Виявлено, що ефективного використання кадрового потенціалу можна досягнути завдяки формуванню та реалізації ефективної кадрової політики підприємства. Проаналізовано ряд вимог до кадрової політики підприємства. Розкриті етапи формування кадрової політики на підприємстві. Виокремлено найбільш поширені проблеми кадрової політики підприємства. Досліджено, що наявність кадрової політики на підприємстві як основа ефективної діяльності підприємства дає можливість здійснення конкурентоспроможної політики за наявності високої якості кадрового потенціалу. Проаналізовано залежність конкурентоспроможності підприємства від вибору кадрової політики. Розроблені рекомендації щодо вирішення кадрових проблем на момент формування кадрової політики підприємства, що може бути основою ефективної діяльності підприємства. Зазначено, що ефективний розвиток підприємства полягає в системному підході до стратегії управління персоналом. Досліджено, що кадрова політика створена для злиття зусиль всього персоналу підприємства для вирішення поставлених завдань.