ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КАДРОВОГО РЕЗЕРВУ ПІДПРИЄМСТВА У СФЕРІ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ - Дашко, І.М.; Антипенко, Т.В.; Федірко, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Зазначено, що головною цінністю будь-якого підприємства заведено вважати її співробітників, а саме підприємство – розглядають не як механізм видобутку прибутку, а як спосіб організації людей та їхнього потенціалу. Зумовлено нові вимоги до підготовки та перепідготовки керівних кадрів. Розкрито HR‑менеджмент як науку, що приділяє головну увагу кадровим ресурсам, їх формуванню, розвитку у відповідності стратегічній меті підприємства. Виокремлено вибір джерел формування кадрового резерву. Зазначено, що роботодавцю на будь-якому підприємстві при формуванні кадрового резерву необхідно зробити вибір і розставити пріоритети серед джерел формування. Обґрунтовано, що при формуванні кадрового резерву завжди вибір робиться на користь прийому нових співробітників. Зазначено, що мета заявленої діяльності спрямована на поліпшення економічного результату організації (нехай навіть непрямого) і на уникнення помилок під час роботи з резервом. Досліджено теоретичні підходи до змісту та механізму формування кадрового резерву. Проаналізовано джерела формування резерву кадрів, переваги та недоліки внутрішнього кадрового резерву. Встановлено, що потенційний резерв утворюють керівники, фахівці, робітники, які задовольняють основні вимоги за освітою, спеціальністю, зросту. Визначено, що кадровий резерв тісно пов’язаний з підвищенням мотивації працівників, які усвідомлюють серйозність перспективи професійного та кар’єрного зростання на підприємстві. Зосереджена увага на критеріях формування внутрішнього резерву, оцінці ефективності роботи з кадровим резервом. Висвітлена робота з кадровим резервом на прикладі ПрАТ «Український графіт», в якому основним нормативним документом, що регулює механізм формування є Положення про роботу з кадровим резервом. Виокремлено, що завданням Положення ПрАТ «Український графіт» є встановлення єдиних організаційних принципів у роботі з резервом та створення системи підготовки резерву керівних кадрів на підприємстві. Розкриті основні інформаційні джерела ПрАТ «Український графіт» щодо розгляду кандидатів кадрового резерву. Визначено, що у разі виникнення вакантних посад на підприємстві у першу чергу для заповнення вакансії розглядається внутрішній кадровий резерв.