ПРОБЛЕМИ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Штепа, А.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розглянуто проблеми кадрової політики промислових підприємств у післявоєнний період. Було досліджено кількісний і якісний склад персоналу промислової галузі, чисельність штатних працівників, інноваційна діяльність бізнесу. Зазначено, що персонал виступає основою для розвитку підприємства, забезпечує стабільність промислових підприємств. З’ясовано, що в галузі промисловості кількість штатних працівників постійно зменшується, а на відтік кадрів впливають такі фактори: впровадження автоматизованих систем та роботів, що замінюють людську працю; зменшення штатних позицій шляхом переведення частини виробництва на зовнішні підприємства; періоди економічної кризи; зміни напрямків діяльності підприємства; зменшення витрат; змінами в попиті споживачів; зменшення демографічних показників. Визначено залежність штатних працівників промисловості від чисельності населення країни. Розглянуто демографічний стан населення України та розраховано основні показники, а саме: індекс кількості чисельності наявного населення України; індекс кількості працездатного населення України; індекс кількості штатних працівників у промисловості. Проаналізовано рівень плинності кадрів, досліджено основні групи та виявлено їх основні причини виникнення високого рівня плинності кадрів, які базуються на таких складових як: потреби персоналу; вимоги роботодавця; зовнішні чинники, аспекти й фактори для дослідження кількісного та якісного складу працівників, встановлено основні наслідки високого рівня плинності кадрів. Обґрунтовано, що для недопущення критичної ситуації з кадровим питанням у майбутньому було сформульовано ряд превентивних заходів, котрі потрібно почати реалізувати незабаром для кожного промислового підприємства окремо.