МЕТОДИ ОЦІНКИ РІВНЯ ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕКОНОМІЦІ КРАЇНИ - Товстик, Р.В.; Іванов, С.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті проводиться систематизація методів оцінки рівня застосування інтелектуальних технологій в економіці країни, що є важливою задачею, яка дозволяє визначити ступінь використання інноваційних рішень у сфері бізнесу та підвищення конкурентоспроможності країни в глобальному світі. Проведено класифікацію індикаторів для оцінки інтелектуального потенціалу. Розглянуто різні методи оцінки, зокрема аналіз економічних показників, опитування бізнесу та населення, вимірювання відносної вагомості ринків та кількості інвестицій у розвиток інтелектуальних технологій. Визначено міжнародні рейтинги, які проводять оцінку людського капіталу. Розглянуто базові рівні оцінки інтелектуального потенціалу. Встановлено позитивні аспекти застосування інтелектуальних технологій у створенні нових ринків та бізнес-моделей, які здатні забезпечувати зростання економіки та розвиток суспільства в цілому. Визначено основні призначення та завдання інтелектуальних технологій, що характеризується розуміння стану економіки та визначення стратегії її розвитку. Досліджено наукові праці з оцінки рівня застосування штучного інтелекту (AI) та машинного навчання (ML) в економіці та використання методів вимірювання впливу AI та ML на продуктивність, зменшення витрат та покращення якості роботи в бізнесі. Наголошено, що оцінка рівня застосування інтелектуальних технологій в економіці країни є складним процесом, який вимагає залучення великої кількості різноманітних даних та їх аналізу з використанням сучасних методів інформаційних технологій, проте, при ретельній оцінці дозволяє визначити слабкі місця економіки та надавати рекомендації щодо їх подолання, що допомагає підвищувати ефективність використання інтелектуальних технологій та забезпечує економічне зростання країни.