ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДАНИХ ТА БІЗНЕС-АНАЛІТИКА ПРИ УПРАВЛІННІ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПРОЄКТНОГО ОФІСУ АУТСОРСИНГОВОЇ КОМПАНІЇ - Чеверда, С.С.; Янкін, Д.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті здійснено комплексне дослідження можливостей застосування сучасних методів бізнес-аналітики та інтелектуального аналізу даних для оптимізації процесів управління проєктами в умовах аутсорсингової ІТ‑компанії. У роботі обґрунтовано актуальність проблеми, пов’язаної з лавиноподібним зростанням обсягів даних під час реалізації IT‑проектів та можливостями інноваційних технологій їх інтелектуального аналізу для виявлення прихованих закономірностей. Критично проаналізовано наукові праці провідних фахівців з питань управління проєктами, інформатизації, проте констатовано відсутність комплексних досліджень стосовно аналізу даних саме для проєктних офісів. Для досягнення мети дослідження проведенно ґрунтовний аналіз сутності та можливостей бізнес-аналітики й інтелектуального аналізу даних, детально розглянуто їхню роль в управлінні сучасними організаціями та науково обґрунтовано переваги впровадження в проєктних офісах аутсорсингових компаній. Дослідженню практичного використання інструментів бізнес-аналітики й інтелектуального аналізу даних для вирішення конкретного завдання пошуку нових проєктів у маркетинговій діяльності ІТ‑аутсорсингової компанії. Детально проаналізовано ефективні методики збору, обробки та аналізу даних щодо клієнтів, ринку, конкурентів, каналів комунікації тощо. Отже, у статті здійснено комплексне дослідження теоретичних засад та прикладних аспектів використання передових інструментів бізнес-аналітики й інтелектуального аналізу даних з метою удосконалення та оптимізації маркетингової діяльності сучасного проєктного офісу аутсорсингової ІТ‑компанії шляхом прийняття своєчасних обґрунтованих управлінських рішень на основі глибинного аналізу наявних масивів даних.