АВТОМОБІЛЬНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ В УКРАЇНІ: ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ - Варламова, І.С.; Рибалко, О.М.; Яцун, Д.С. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджуються підходи до документального оформлення та бухгалтерського обліку автомобільних пасажирських перевезень. Розглянуті основні проблемні аспекти щодо нормативно-правового врегулювання даного напрямку підприємницької діяльності. Одним з питань, які висвітлені в цій статті є відсутність узагальнених регламентацій документального оформлення первинних документів. Систематизовані сезонні особливості надання послуг з перевезення та підтримання у належному технічному стані засобів виробництва. В статті розглянути питання складності ведення первинного обліку надання послуг автотранспортними компаніям, у розрізі надання послуги транспортування товарів. Відсутність єдиного нормативно-правового підходу до вимог заповнення первинних документів, спричиняє суперечки в облікових процесах постачальника та споживача послуг АТП. Наступний аспект, на який привернута увага, це суперечка між технічною необхідністю оновлення рухомого складу та відсутністю шляхів прискореного формування джерел фінансування резервів оновлення.