ВЕКТОРИ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ В СИСТЕМІ КОН’ЮНКТУРНИХ ЗМІН ОБУМОВЛЕНИХ ВСТУПОМ УКРАЇНИ ДО ЄС, У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД (ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД (ОТГ), В КОНТЕКСТІ ЗМІН ПАРАДИ - Андрушків, Б.М.; Череп, А.В.; Кирич, Н.Б.; Бойко, О.Б.; Себко, Д.М. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті розкрито процес трансформації національної економіки до Європейських стандартів і традицій, в умовах воєнного і повоєнного періодів розвитку українського суспільства, періодичних кон’юнктурних змін. Визначено роль і місце у цих перетвореннях різних форм управління суспільною діяльністю в т. ч. і науковою у контексті адміністративно-територіальної реформи. Вивчено вплив ринкових чинників на формування повоєнних Європейських позицій України з урахуванням діючих реформ, в умовах об’єднаних територіальних громад. Розглянуто процеси і методи управління в системі кон’юнктурних змін, які обумовлені екстремальними, воєнним обставинами. Здійснений аналіз мотивів, якими керуються суб’єкти господарювання (підприємства) залежно від рівня їх володіння важливими ресурсами. Встановлено необхідність зміни парадигми розвитку ринку, національних, маркетингових і наукових традицій сформованих ще у радянський та посттоталітарний періоди і переорієнтування їх на кон’юнктурні зміни Європейського взірця. Актуалізована важливість визначення перспективних цілей та поетапного удосконалення управління суб’єктами господарювання (підприємствами), розробки стратегій їх досягнення і переведення на європейські вектори розвитку. Запропоновано формування організаційно-економічного механізму досягнення встановленої мети при максимально ефективних результатах. Згідно з обраною концепцією удосконалення діяльності суб’єктів господарювання (підприємств ОТГ), доцільно розглядати розширення адаптивних можливостей та адаптивного потенціалу. Це можна досягти шляхом впровадження системи моніторингу ринків збуту, матеріально-технічного постачання, фінансово-кредитних та інвестиційних секторів, ринків технічних та технологічних інновацій, макроекономічних процесів та функціонування валютного ринку. Також важливим є врахування соціально-політичних змін на зарубіжних ринках і можливість змін напрямків моніторингу відповідно до реакції на ринкову кон’юнктуру.