ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА НА ЗАСАДАХ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ - Бабміндра, Д.І.; Слободяник, І.М.; Сметанко, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття присвячена розгляду сценарію та стратегій розвитку земельних відносин, проектуванню ефективного еколого-економічного механізму функціонування природокористування та розвитку підприємництва на засадах ринку землі, з урахуванням рейтингової оцінки інвестиційної привабливості адміністративно-територіальних особливостей земельних ресурсів, економіки довкілля та напрямів, які стимулюють економіку, розвиток підприємництва в Україні. В статті проведено дослідження напрямів використання економіки земельних ресурсів, тенденцій розвитку та механізмів підтримки функціонування природокористування з урахуванням державного стимулювання інвестиційної привабливості земельних ресурсів. В процесі дослідження розглянуто стратегії розвитку земельних відносин, які направлені на удосконалення механізмів підтримки економіки підприємництва на засадах ринку землі, соціально-економічний розвиток, які сформовані за рахунок інвестиційної привабливості, характеру їх розподілу та ефективності використання з урахуванням еколого-безпечних технологій та інституційного забезпечення. Досліджено цілі та завдання еколого-економічного природокористування за рахунок формування інвестиційної привабливості земельно-ресурсного потенціалу, як наукової передумови розвитку підприємництва на засадах природокористування в Україні. Окреслено проблеми переходу країни до моделі сталого розвитку, запропоновано шляхи їх вирішення, висвітлено еколого-економічний напрям розвитку підприємництва на засадах ринку землі, який є важливим та потужним інструментом відновлення розвитку економіки України. Запропоновано удосконалення стратегії соціально-економічного, еколого-економічного розвитку земельних відносин в Україні. Визначено напрями регулювання екологічного природокористування, які є одними з потужних платформ розвитку інвестиційної привабливості регіону.