ПЕРЕДУМОВИ ТА НАСЛІДКИ ВИКОРИСТАННЯ ОФШОРНИХ ЮРИСДИКЦІЙ УКРАЇНСЬКИМ БІЗНЕСОМ - Батракова, Т.І.; Руднік, О.Р. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Офшорні зони, як правові, фінансові та податкові утворення, привертають увагу як держав, так і бізнес-середовища. Ці зони використовуються для різних цілей, включаючи зменшення податкового тягаря, забезпечення конфіденційності, приватності та захисту активів, а також спрощення ведення бізнесу. Проте, використання офшорних зон також пов’язане з ризиками, які включають податкові зловживання, ухилення від сплати податків, корупцію та легалізацію доходів злочинного походження. Одним з каталізаторів процесів «офшоризації» у світовому масштабі став науково-технічний прогрес, широкий і бурхливий розвиток сучасних засобів зв’язку і комунікації. Поява і розвиток глобальної мережі Інтернет, супутникового зв’язку і інше скоротили практично до мінімуму часові витрати процесу комунікації між досить віддаленими частинами світу. Перераховані моменти в сукупності створили якісно нові можливості для всебічного і стрімкого розвитку офшорного сектору світової економіки, що дозволило йому вийти на якісно новий рівень. Останні роки характеризуються зростаючою увагою до прозорості та боротьби з податковим ухиленням на міжнародному рівні. Україна впроваджує заходи з контролю операцій з офшорними юрисдикціями та забезпечення прозорості в оподаткуванні. Вивчення цієї теми дозволяє розкрити особливості юридичного, фінансового та податкового середовища офшорних юрисдикцій, виявити переваги та ризики їх використання, а також зрозуміти вплив офшорів на економіку та міжнародні відносини.