РИНОК ЗЕМЛІ: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЦІНОУТВОРЕННЯ - Гамова, О.В.; Дуков, А.В.; Павленко, А.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджуються перспективи розвитку ринку землі та його особливості. Обґрунтовано, що необхідність вирішення питання щодо раціонального використання земель сільськогосподарського призначення є основою для розробки стратегії розвитку територій та об’єднаних територіальних громад. Доведено, що основою реформування в галузі земельних відносин та формування ефективного ринку землі є два принципових положення: забезпечення належного рівня та якості життя населення; підтримка соціальної справедливості. Акцентовано увагу на тому, що потенціал національного земельного фонду визначає можливості та створює значні перспективи, дає конкурентні переваги на міжнародному рівні. Зазначені потенційні можливості можуть бути реалізовані лише за умови розробки та реалізації ефективної моделі відносин власності, яка передбачає збалансування інтересів учасників ринку землі та визначила місце України як держави з стійкою конкурентною позицією на світовому ринку на основі раціонального природокористування та ефективного використання ресурсів загалом. Обґрунтовано, що незначні можливості щодо купівлі-продажу земельних ресурсів, що можна визначити такими чинниками: відсутність фінансових можливостей у переважної більшості населення, тобто незначний рівень платоспроможності для придбання землі; низка питань у сфері земельних відносин залишаються неврегульованими і незрозумілими; незначний рівень розвитку ринкової інфраструктури; непрозорість механізму ціноутворення на земельні ресурси; неготовність сільського населення долучатися до процесів купівлі-продажу землі; наявність ризиків щодо процесу купівлі-продажу землі тощо. Визначено, що основою реформування в галузі земельних відносин та формування ефективного ринку землі є два принципових положення: забезпечення належного рівня та якості життя населення; підтримка соціальної справедливості. Акцентовано увагу на тому, що переважна більшість галузей економіки пов’язана з раціональним землекористування, що обумовлює важливість правильної координації та регулювання ринку землі.