ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ ПОЛІПШЕННЯ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА АКТИВІЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНОГО РИНКУ В УКРАЇНІ - Калініченко, З.Д. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Земельні ресурси разом з іншими засобами виробництва активно використовуються у процесі здійснення суспільно-господарської діяльності в Україні. За таких умов сформувалася система земельних відносин, основні форми власності на землю, а також особливості володіння і користування нею, що відповідають світовому досвіду. На підставі вивчення наукових праць, земельного законодавства України та проведення досліджень представлені проблемні питання земельних відносин в умовах розвитку ринкової економіки в Україні та підвищення ефективності землі як ресурсу і засобу праці. Прагнення України перебудувати земельні відносини і розвивати їх у відповідності зі світовими стандартами об’єктивно спонукало до формування нової системи землеустрою і землекористування, що орієнтована на досягнення сталого розвитку, на формування ефективного землевласника та суб’єкта діяльності на землі. В Україні створені основні засади ефективного розвитку господарювання на землі, які передбачають рівні права всім формам і суб’єктам земельної власності. Для забезпечення міцної економіки держави особливу увагу слід приділити активізації ринку землі, збільшенню обсягів рентних доходів господарств і суб’єктів. Це має суттєво підвищити соціально-економічний розвиток економіки України. Земельна рента виступає економічною формою реалізації права власності на землю через орендну плату, посідає чільне місце при ціноутворенні, безпосередньо формує ціну землі, що є надзвичайно важливим для потенціалу сільського господарства в ринкових умовах. Економічні передумови і механізми ефективного функціонування суб’єктів земельної власності передбачається забезпечити шляхом державного регулювання внутрішнього земельного ринку з використанням переважно грошових і товарних інтервенцій. Значна увага має приділятися механізмам забезпечення платоспроможності власників та користувачів землі та активізації процесів подальшої приватизації земельних ресурсів за допомогою пільгового кредитування. Проблема активізації та стабілізації земельного ринку почала вирішуватися завдяки державній політиці в Україні, що зорієнтована на європейську інтеграцію.