НОРМАТИВНО-ПРАВОВИЙ БАЗИС РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Куліш, Д.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
В статті проаналізовано основні аспекти нормативно-правового базису регулювання зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України. З’ясовано, що глобальні геополітичні ризики різко зросли після вторгнення Росії в Україну. Інвестори, учасники ринку та політики очікують, що війна спричинить гальмівний вплив на світову економіку, підвищуючи інфляцію, що призведе до різкого зростання невизначеності та ризиків серйозних негативних наслідків. Незважаючи на суттєві порушення торговельної логістики, законодавчі органи України відреагували оперативно та внесли зміни до Митного кодексу України та інших нормативно-правових актів. Серед важливих змін: звільнення окремих товарів від ввізного мита та ПДВ, спрощення процедури декларування товарів.