OPEN BANKING: ПЕРЕВАГИ, МОЖЛИВОСТІ ТА ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ - Веремеєнко, Д.С.; Кушнір, С.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Світова діджиталізація спонукає всі сфери до впровадження нових, іноді навіть досі небачених технологій. Так і банківська сфера зіткнулась із можливістю переходу на новий етап із запровадженням нечуваної відкритості фінансових даних всіх користувачів – так званої системи open banking. Світовий банкінг у розрізі сучасності може потребувати розширення своїх можливостей і вдосконалення самої концепції проведення будь-яких фінансових операцій. У світі технологій рано чи пізно потрібно буде переглядати існуючі погляди на те, як має функціонувати та чи інша сфера. Концепція open banking пропонує свій варіант спрощення у користуванні операцій, пов’язаних із грошима, та вдосконалення комунікації між клієнтом і надавачем фінансових послуг. У статті розглянуто поняття відкритого банкінгу і його вплив, переваги цієї концепції, проаналізовано дослідження на тему її популяризації і реального досвіду експлуатації по всьому світу. Багато країн вже підступилися до впровадження принципу відкритості фінансових даних, а деякі вже активно використовують привілеї такої концепції, незважаючи на недоліки, про які також буде йти мова у даній статті. Саме доцільність переходу на open banking є головним питанням, яке постає перед урядами країн, що замислюються про оновлення своїх банківських систем. У статті також наведено статистичні дані різних джерел для підґрунтя деяких точок зору і для усвідомлення загальної картини. Звернено також увагу на об’єктивні можливості, які потенційно зможе відкрити open banking, і на найбільші занепокоєння споживачів, пов’язані із відкритістю фінансових даних.