ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ БАНКУ - Лепьохін, О.В.; Павленко, А.І.; Ракша, О.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Науковими результатами дослідження є визначення сучасних тенденцій діджиталізації ризик-орієнтованого управління банківською діяльністю для обґрунтування напрямів підвищення рівня фінансово-економічної безпеки банків України в умовах російсько-української війни та з урахуванням потреб економічного відновлення. Доведена доцільність використання для цього індикаторів фінансової стійкості, що за умов воєнного стану оприлюднюються Національним банком України, а саме: капітал першого рівня до зважених за ризиком активів; співвідношення капіталу першого рівня до активів; непрацюючі кредити без урахування резервів до капіталу; непрацюючі кредити до сукупних валових кредитів; норма прибутку на активи; чиста відкрита позиція в іноземній валюті до капіталу. Визначено, що сучасні банки запроваджують інноваційні діджитал-рішення, спрямовані на ризик-орієнтоване управління фінансово-економічної безпекою в безперервному режимі реального часу, деякі процедури виконуються автоматично, можливе застосування програм штучного інтелекту, проте з цими новаціями треба поводитися обережно, адже йдеться про фінансове убезпечення мільйонів банківських клієнтів і фінансово-економічну безпеку банків, а також фінансову стабільність банківської системи України. Обґрунтовано, що перспективи подальших досліджень мають розгортатися за напрямами відновлення економіки України, зокрема шляхом зміцнення банківської системи, розвитку діджиталізації ризик-орієнтованого управління фінансово-економічною безпекою банків із використанням передової практики та міжнародного досвіду. Для більш об’єктивного оцінювання рівня фінансово-економічної безпеки банків України доцільно застосовувати економічні нормативи, зокрема щодо банківських ризиків, індикатори фінансової стійкості, а також індекс фінансового стресу, що в сукупності відображають схильність банку до форс-мажорних проявів у фінансовій системі, здатність чинити опір, адаптуватися до несприятливих змін, різноманітних економічних викликів.