ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК СКЛАДОВА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ НА ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Проскуріна, Н.М.; Конєва, А.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті визначено напрями розвитку та підвищення ефективності діяльності електронної торгівлі в Україні за рахунок побудови якісної та впорядкованої системи обліково-аналітичного забезпечення, що дозволить усім користувачам отримувати своєчасну та правдиву інформацію про діяльність суб’єкту господарювання. За результатами проведеного теоретичного дослідження було визначено, що на своєчасність та правдивість отриманої обліково-аналітичної інформації про господарську діяльність підприємства значною мірою впливає якість та функціональність програмного забезпечення компанії. Тому було проведено дослідження сучасного стану вітчизняного ринку програмного забезпечення для автоматизації облікових процесів на підприємствах, різних за формою власності та напрямам діяльності. Визначено, що не існує єдиного комплексного програмного продукту для врахування специфіки діяльності підприємств з різних галузей економіки країни. Проведений аналіз довів, що велика кількість українського ринку програмного забезпечення представлена розробками для автоматизації бухгалтерського обліку на торгових підприємствах. З урахуванням особливостей здійснення електронної комерції було акцентовано увагу на взаємозв’язок Інтернет торгівлі та системи бухгалтерського обліку підприємства. Оскільки було визначено, що з точки зору ведення бухгалтерського обліку програмне забезпечення Інтернет-магазину має поєднуватися з комп’ютерною системою бухгалтерського обліку підприємства для автоматичного формування кореспонденції рахунків під час здійснення господарської діяльності через мережу Інтернет. Серед найбільш відомих програмних продуктів було виділено: «Дебет Плюс», «M.E.Doc», «BAS Бухгалтерія ПРОФ», «Dilovod», «MASTER: Бухгалтерія», «BOOKKEEPER», «Облік SaaS» та «SMARTFIN.UA». Визначено та систематизовано головні функціональні можливості, особливості та сфера застосування, переваги та недоліки вище зазначених програмних продуктів з автоматизації обліку електронної комерції на торговельних підприємствах України.