ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК СКЛАДОВА ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ НА ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ УКРАЇНИ - Пушкарь, І.В.; Зеленова, А.А. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті досліджено актуальні питання щодо формування обліково-аналітичного забезпечення в управлінні промисловими підприємствами, зокрема, в управлінні виробничими запасами. Наведені негативні чинники, які суттєво знижують ефективність управлінської діяльності. Низький ступінь ефективності прийнятих рішень стосовно необхідності формування запасів та їх кількості може призвести до втрати підприємством прибутку внаслідок простою через недостатність виробничих запасів або до заморожування грошових коштів через їх накопичення (неефективне використання оборотних активів). За умови величини запасів, яка відповідає потребам виробництва та операційної діяльності, суттєво підвищується ефективність управління запасами. Оптимальна кількість запасів визначається видами діяльності підприємства, розмірами виробництва. В умовах сучасної економіки підприємства мають розробити низку власних шляхів, які сприятимуть підвищенню ефективності в управлінні виробничими запасами. Удосконалення обліку і управління виробничими запасами надає можливість значно скоротити виробничий та операційний цикли, зменшити витрати, пов’язані зі зберіганням запасів тощо. В цьому контексті розглянуто проблемні аспекти організації обліку виробничих запасів, з’ясовано елементи облікової політики що мають суттєвий вплив на фінансові результати діяльності та обґрунтовано напрями удосконалення організації обліку для забезпечення виконання аналітичної та контрольної функції управління. Оскільки промислові підприємства використовують значну кількість видів запасів, запропоновано удосконалення обліку транспортно-заготівельних витрат та запропоновано також поглибити аналітичний облік, що дозволить отримати детальну інформацію у розрізі матеріалів та суб’єктів, що здійснюють доставку запасів на підприємство. На основі теоретичного узагальнення наукових підходів обґрунтовано напрями аналізу виробничих запасів та визначено методичні особливості кожного напряму. Застосування їх на практиці підвищить інформативність результатів аналізу виробничих запасів.