ВІДБУДОВА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ПЕРСПЕКТИВ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄС - Дугієнко, Н.О.; Ткачук, О.О. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті встановлено, що інтеграція України в ЄС є визначальною умовою відбудови її економіки, адже Україна потребує допомоги у задовільнені потреб на відновлення. Визначено масштаби збитків, завданих українській економіці повномасштабною війною. Проаналізовано динаміку основних макроекономічних показників, що характеризують стан державного соціально-економічного потенціалу. Розглянуто стан реалізації Україною євроінтеграційного курсу. Досліджено ступінь доступу України до фондів, програм і інструментів допомоги ЄС. Визначено обсяг передвступної допомоги Україні й вектор реформ в економіці, здійснення яких профінансується цими коштами. На прикладі інших країн-членів ЄС розглянуто потенційний вплив поступової інтеграції України в ЄС на її інвестиційний клімат. Визначено заходи спрямовані на лібералізацію торговельних відносин Україна – ЄС. Досліджено динаміку українських експортних операцій до ЄС. Проаналізовано заходи спрямовані на відбудову транспортної інфраструктури України й на її інтеграції в європейську транспортну систему, адже відновлення транспортної інфраструктури є основою відбудови економіки в цілому, з огляду на розширення транзитних можливостей країни.