УПРАВЛІННЯ ПІДБОРОМ І НАЙМОМ ПЕРСОНАЛУ В ОРГАНІЗАЦІЇ - Дашко, І.М.; Череп, О.Г.; Мотчанова, С.Г. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Визначено потребу у висококваліфікованих співробітниках на будь-якому підприємстві. Зазначено, що успіх бізнесу залежить від наявності висококваліфікованих працівників. Обґрунтовано, що для покращення результатів діяльності будь-якої організації керівництво потребує швидких і точних рішень щодо відбору працівників. Проаналізовано, що рекрутинг є одним із етапів системи управління персоналом, який включає в себе методи, які використовують організації для забезпечення найкращої якості робочої сили. Зазначено визначення понять відбір і найм персоналу, їх завдання та значущість для організації. Охарактеризовано кваліфікаційну карту. Досліджено, що відбір співробітників є першим етапом у процесі заміщення вакантних посад і включає вивчення характеристик вакантної посади, розгляд вимог щодо залучення відповідних кандидатів, встановлення контактів з цими претендентами та пошук їх заміщення. Зазначено, що підбір персоналу починається з визначення наявності вакансії. Розглянуто опис поняття вакансії, для якій необхідна посадова інструкція (дії та цілі, що складають зміст роботи), а також особисті вимоги спеціальності, здібності та особистісні якості. Розкрито поняття профіль особистості, що включає ментальний образ – образ ідеального або нормального професіонала.