ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ З МЕТОЮ ПІДВИЩЕННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ - Уманський, О.Г.; Калюжна, Ю.В. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У статті проаналізовано теоретичні аспекти та основні методики сучасних підходів до оцінки результатів праці персоналу організації. Визначено, що оцінка результатів праці є процесом, що забезпечує збір і аналіз інформації про виконання завдань, а також поведінку та інші фактори, що впливають на роботу працівника. Обґрунтовано актуальність інструментів штучного інтелекту для оцінки ефективності діяльності персоналу. У статті розглядається комплексна система оцінки персоналу, яка базується на професійних, бізнес- та особистісних навичках. Інспірована досвідом провідних національних компаній, система категоризує працівників за робочим стажем та освітою, застосовуючи систему оцінки для різних критеріїв. Оцінка, проводжена безпосередньо керівниками, включає бали за професійні та бізнес-навички, ефективність і вводить бал інновацій. Результати визначають рішення атестаційної комісії, наголошуючи на потенціалі працівника, розвитку кар’єри та зворотному зв’язку. Система спрямована на комплексну оцінку працівників, враховуючи їхні здібності, компетентність та інноваційність виконання обов’язків та досягнення корпоративних стандартів.