УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЕМ ПРОЄКТІВ IT-КОМПАНІЙ - Щебликіна, І. О.; Охмат, О.І. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
У цій статті я заглиблююсь у складну сферу управління проектами в сучасних організаціях, приділяючи особливу увагу сектору інформаційних технологій (ІТ). Центральна тема обертається навколо зростаючої взаємозалежності проектів, оскільки справді незалежні проекти стають дедалі рідшими. Бізнес із надання ІТ-послуг відзначається нециклічним характером, коли проекти значно відрізняються за тривалістю, основними цілями та характером роботи. Варто підкреслити, що найважливішим ресурсом у цьому контексті є самі спеціалісти, кожен з яких вносить унікальну комбінацію освіти, кваліфікації, досвіду, навичок, знань та історії проекту, яка інформує їхню роботу. ІТ-проекти демонструють широкий спектр форм, включаючи проекти з фіксованим часом і структурою витрат, проекти, що вимагають оплати після завершення роботи та використання матеріалів, довгострокові зобов’язання перед спеціалізованими командами та навіть створення спеціалізованих центрів розвитку або компетенції. У той час як управління окремими проектами прагне забезпечити своєчасну та бюджетну поставку продукту, управління портфелем має на меті максимізацію загального прибутку від усього портфеля проектів. Отже, комплексне дослідження, обізнаність, розуміння та ретельна оптимізація різних аспектів цієї сфери є обов’язковими для досягнення ефективних результатів. Щоб вирішити ці складні завдання, організація розробила три різні програми, адаптовані до конкретних потреб різних бізнес-підрозділів. Це матрична організація, життєвий цикл можливостей та декомпозиція життєвого циклу можливостей.