ОЦІНКА ПРАКТИКИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ - Саєнко, О.Р.; Сьомченко, В.В.; Кльоц, А.К. (Фінансові стратегії інноваційного розвитку економіки, 2024)
Стаття присвячена аналізу основних засад організації податкового контролю в зарубіжних країнах. Обґрунтовано роль податкового контролю у діяльності фіскальних органів зарубіжних країн щодо досягнення високого рівня фіскальної ефективності податкової системи, який доцільно вивчити та врахувати у процесі оптимізації податкового контролю в Україні. Досліджено інституційне забезпечення процесуальних дій у сфері порушення податкового законодавства. Проаналізовано основні повноваження зарубіжних контролюючих органів. Розглянуто законодавчо-правове забезпечення процесу контролю розрахунків з бюджетом за податками. Проаналізовано форми та методи податкового контролю та використання форм організації контрольних перевірок у світовій практиці. Визначено елементи систем податкового контролю в розвинутих зарубіжних країнах та сформовано результат їх застосування щодо дотримання податкового законодавства. Приділено увагу інформативним та аналітичним методам податкового контролю. Показано позитивні приклади організації діяльності податкових органів щодо організації контролю за сплатою податків, що можуть бути адаптовані й реалізовані у вітчизняній практиці. Запропоновано рекомендації щодо організації процесу податкового контролю в Україні з урахуванням світового досвіду та визначені напрями їх реалізації.